2016. szeptember 8., csütörtök

Neptun használata

NEPTUN - GYIK 


Mikor, hogyan aktivizálhatom magam a félévre?A regisztrációs időszak kezdetétől nyitják meg a Neptun rendszerét, az Ügyintézés – Beiratkozás/ Bejelentkezés menüpontnál az aktuális félévet jelző + jelnél a Bejelentkezés fülre kattintva a felugró ablakon az adatok jóváhagyásával tudunk beregisztrálni a félévre.

Mi a teendő, ha egy félévet passziváltatni szeretnék?
Ugyanígy be kell regisztrálni, majd a bejelentkezésnél a Passzív félévet kell bejelölni.

Miért nehéz belépni a Neptunba, illetve miért dob ki a rendszer?
Tárgyfelvételi időszakban előfordulhat a rendszer túlterheltsége, hisz mindenki egyszerre próbál belépni, emiatt csak korlátozott számban engedi be a hallgatókat a Neptun. Figyelj az időkorlátra, 20 perc tétlenség után kidob a rendszer. A túlterheltség miatt néha előfordul a rendszer összeomlása, frissíts, lépj be újra, majd folytathatod tevékenységed.

Hogyan zajlik a Tárgyfelvétel?
Bejelentkezés után a Tárgyak – Tárgyfelvétel menüpontnál az aktuális félév kiválasztása után vehetjük fel tárgyainkat, egyesével, a Felvesz gombra kattintva. Az előugró ablakon kiválasztjuk a megfelelő Elmélet és Szeminárium (ha van) kurzust, majd Mentés. Ügyeljünk rá, ne maradjon le egyetlen kötelező tárgy sem, nehogy emiatt csússzunk meg félévünkkel; a Tárgyak – Felvett tárgyak menüben ellenőrizhetitek, minden tárgy megvan-e. A Szabadon választható tárgyak, valamint az Idegen nyelv csak a félév tényleges elkezdésével, vagy akár 1-2 héttel később jelenik meg, csoportbontásoktól függően.

Mi a teendő, ha nem férek be egy kötelező kurzusra?
Előfordulhat, hogy az oktató kevesebb számban korlátozta a tárgyat felvehető hallgatók számát, ez esetben Limitemelési kérvényt kell címezni számára (Ügyintézés – Kérvények).

Hol nézhetem meg összeállított Órarendem?
A Tanulmányok – Órarend menüpontban a Neptun automatikusan kijelzi felvett tárgyainkat, szétbontva a páros – páratlan heteket is, így könnyen figyelemmel követhető, melyik héten milyen tárgyaink lesznek, hol, mikor. (Figyelem! A kezdeti időszakban előfordulhatnak ütközések, próbáld előre megtervezni órarended, esetleg beszélni oktatóddal.)

Honnan tudom, kapok-e ösztöndíjat, illetve milyen összegben?
Ösztöndíjat azon államis hallgatók kaphatnak, kik elérik a megadott ösztöndíjhatárt – automatikusan, kérvény benyújtása nélkül jogosultak az összegre. A pontos összeget, valamint a kifizetés dátumát a Pénzügyek – Ösztöndíjak, kifizetések fülön lehet nyomon követni.  

Hol fizethetem be az előírt tételeket?
Befizetni a Pénzügyek – Befizetés menüpontnál lehet, az adott tétel kiválasztásával. Amennyiben új tételt szeretnél kiírni (pótvizsgadíj, go-card óra, stb), válaszd az „Tétel kiírása” pontot, majd keresd ki a számodra megfelelő tételkiírást.

Hogyan tudok vizsgára jelentkezni?
Az aláírások megszerzésével lehet feljelentkezni a vizsgaidőpontokra.  A Vizsgák – Vizsgajelentkezés menüpontban kiválasztjuk a számunkra megfelelő időpontot, majd a „Felvesz” gombbal jelentkezünk az adott vizsgára.

Hol követhetem nyomon félévem?
A felvett tárgyakat, kreditértékeket, aláírásokat, érdemjegyeket a Tanulmányok – Leckekönyv menüpontban ellenőrizheted, minden teljesítmény ide kerül be. Vizsgákhoz szükséges a Teljesítési lap kinyomtatása, melyet szintén erről az oldalról tudsz letölteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése